Το αγαπημένο πιάτο της μαμάς!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κοτόπουλο (1600γρ περίπου) κομμένο στα 6-8 κομμάτια
- 200 γρ ντοματίνια(αν δεν ειναι η εποχή της ντομάτας)
- 200 γρ ντομάτα τριμμένη
- 1κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.τ.σ αλεύρι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 πράσσο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ζαράκια
- 2 κλωνάρια σέλερυ σε ζαράκια
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 τμχ μπαχάρι
- 2 τμχ γαρύφαλλο
- 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
- Φρέσκο θυμάρι(προαιρετικά)
- 1 συσκευασία κριθαράκι χοντρό
- 1 ½ λίτρο καυτό νερό περίπου
- 250 γρ φέτα
Πως το φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε πλένοντας το κοτόπουλο και στη συνέχεια στεγνώστε το καλα με χαρτί κουζίνας.Σε ενα πιάτο μεγάλο βάλτε τα κομμάτια και πασπαλίστε να παει παντού το αλεύρι και τινάχτε καλα τα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ελαιόλαδο 5-6 κ.τ.σ και ξεκινήστε να σωτάρετε το κοτόπουλο(λίγα-λίγα κομμάτια για να μη πέσει η θερμοκρασία).
Όταν σωταριστεί απόλες τις πλευρές αφαιρέστε απ τη κατσαρόλα και ρίξτε ολα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά εκτός τις ντομάτες και τα ντοματίνια και σωτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατέψτε και στη συνέχεια βάλτε το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα πάλι και σβήστε με το κρασί.
Προσθέστε την ντομάτα και το νερό και αφήστε να πάρει βράση. Αφού βράσει μετά απο λίγο μεταφέρετε στη γάστρα και σκεπάστε με καπάκι ,ρίξτε τα ντοματίνια και βάλτε στον φούρνο για 1 ½ ώρα στους 170 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό και όταν βράσει ρίξτε το κριθαράκι. Βράστε για 3 λεπτά,σουρώστε το καλά, ανοίξτε τη γάστρα, ρίξτε το μέσα και ανακατέψτε 20 λεπτά πρίν βγάλετε το φαγητό απο τον φούρνο. Ελέγξτε αν χρειάζεται υγρό. Χοντροσπάστε τη φέτα και προσθέστε τη 5 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό για να λιώσει.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com