Αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Τι θα χρειαστούμε (για 1 ταρτιέρα 26 εκ.):
- 325 γρ. αλεύρι
- 195 γρ. βούτυρο, παγωμένο σε μικρά κομμάτια
- 30 γρ. νερό, κρύο
- 25 γρ. ζάχαρη
- 3 γρ. αλάτι
- 1 αυγό
Για τη γέμιση:
- 450 γρ. κολοκύθα, πουρέ
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 130 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. γάλα
- 3 αυγά, μέτρια
- 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
Για το θωράκισμα της τάρτας:
- 20 γρ. γάλα
- 1 κρόκο αυγού
Πως το φτιάχνουμε:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά την ταρτιέρα μας ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Για την τάρτα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να τρίβουμε τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα τα οποία όταν τα πατάμε κολλάνε σχηματίζοντας μια μάζα. Προσθέτουμε το αυγό με το κρύο νερό και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Σε αυτό το σημείο μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη, την καλύπτουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να σφίξει. Καλό θα είναι να την πατήσετε ώστε να τους δώσετε σχήμα ενός λεπτού δίσκου. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας. Σε μέτριο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο, πιο μεγάλο μπολ, τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά από πριν στο μείγμα των υγρών και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε καλά το πάνω και το κάτω μέρος της ζύμης. Την τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα και την σκεπάζουμε με μια ακόμη λαδόκολλα. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Στην αρχή αυτό θα είναι κάπως δύσκολο.
Αφού ανοίξουμε σε πάχος μισού εκατοστού μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα τυλίγοντας τη γύρω από τον πλάστη. Πατάμε με το χέρι μας να κολλήσει καλά και κόβουμε τα περισσεύματα.
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πηρούνι και την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα αφού πρώτα την τσαλακώσουμε και την ανοίξουμε ξανά. Γεμίζουμε με όσπρια ώστε να έχει βάρος και ψήνουμε για 20 λεπτά στη θερμοκρασία που έχουμε βάλει ήδη.
Βγάζουμε από το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του θωρακίσματος. Για να το φτιάξουμε, χτυπάμε με ένα πηρούνι τα υλικά που αναφέρω στη συνταγή.
Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Βγάζουμε ξανά από το φούρνο και προσθέτουμε τη γέμιση. Τέλος ψήνουμε ξανά για 40-50 λεπτά μέχρι η γέμιση να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Τσούλη για την παραχώρηση της συνταγής. Περισσότερες συνταγές του θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.giorgostsoulis.com .