Παραδοσιακά και αγαπημένα τον χειμώνα!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τον κιμά:
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1/4 του μάτσου μαιντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 του μάτσου άνιθο ψιλοκομμένο
- 150 γρ ρύζι γλασέ
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι
- Αλάτι κ πιπέρι
Για τη σούπα:
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1 πατάτα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 1 στικ σέλερι πολύ ψιλοκομμένο
- Αλάτι κ πιπέρι
- 1 λίτρο νερό
- 20 ml ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά μεγάλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κύμα και τα πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.Πλάθουμε σε κεφτεδάκια μέγεθος καρυδιού και το τοποθετούμε σε μία μεγάλη πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σούπα, μόλις πάρουνε μία βράση ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.
Πρέπει να σκεπαστούν όλα τα κεφτεδάκια από το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30' και ανάλογα με το πόσο υγρή θέλουμε τη σούπα μας συμπληρώνουμε νερό.
Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό όταν τα γιουβαρλάκια και τα λαχανικά βράσουνε.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από την σόμπα και της ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το αυγολέμονο μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα το αυγολέμονο, ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και σερβίρουμε κατευθείαν ζεστό.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Τσούλη για την παραχώρηση της συνταγής. Περισσότερες συνταγές του θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.giorgostsoulis.com .