Θα τα λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε:
- 800 γρ κιμά από γαλοπούλα
- Ελαιόλαδο (τουλάχιστον 50 γρ)
- 2 κ.σ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 12 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 20 γρ μουστάρδα πικάντικη
- 1 αυγό
- 60-80 γρ ρύζι καρολίνα
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (100 γρ)
- 2 κ.γ θυμάρι
Για την σούπα:
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ δεντρολίβανο
- 2 κ.γ θυμάρι
- Αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- Πιπέρι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια (βιολογικά και ακέρωτα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 20 γρ αποξηραμένα μανιτάρια τα οποία έχουμε σπάσει με μικρά κομματάκια
- 2 κ.σ μουστάρδα πικάντικη
Αφού έχουν ξεκινήσει να βράζουν τα γιουβαρλάκια θα προσθέσουμε τα λαχανικά:
- 1-2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1-2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1-2 πιπεριές Φλωρίνης
- Σέλερι
Για τη σος:
- 3 κ.σ ταχίνι
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- Λίγο νερό
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τον κιμά από γαλοπούλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για 10 λεπτά με το ρολόι. Στο τέλος θα έχει ασπρίσει ο κιμάς και θα είναι μαλακός και «ρευστός». Σκεπάζουμε με μεμβράνη και ιδανικά, αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κατά προτίμησα φαρδιά, βάζουμε 1.25- 2 lt νερό, ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λαχανικά/
Ξεκινάμε να πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας και να τα τοποθετούμε στο νερό.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις προσθέτουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας.
Μετά από λίγο προσθέτουμε τα καρότα και λίγο πριν το τέλος το σέλερι ώστε να παραμείνει τραγανό .
Ανάλογα το μέγεθος που έχουν τα γιουβαρλάκια μας εξαρτάται και ο χρόνος μαγειρέματος. Περίπου 30-40 λεπτά.Μετά το πρώτο 15λεπτο, θα χαμηλώσουμε λίγο τη φωτιά. Καλό είναι να έχετε το νου σας μήπως χρειαστεί να ξεσκεπάσετε ώστε να μείνουν λιγότερα υγρό στο φαγητό σας. Τα γιουβαρλάκια είναι από τις συνταγές που σηκώνουν πολλές παραλλαγές μιας και ο κάθε ένας έχει συνηθίσει να τα τρώει με διαφορετικό τρόπο.
Στο τέλος διαλύουμε το ταχίνι με το λεμόνι και το νερό. Προσθέτουμε τόσο νερό ή ζωμό από τα γιουβαρλάκια, ανάλογα το πόσο αραιό θέλουμε να είναι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε να πάει παντού
Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής.