Θα αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!
Τι θα χρειαστούμε:
- 250 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες από το μπλέντερ)
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ψωμί)
- 100 γρ καλής ποιότητας ελαιόλαδο
- 150 γρ χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
- 200 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα - με ή χωρίς φλούδα - ότι θέλετε)
- 120 γρ πετιμέζι ή μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 3 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
- ξύσμα πορτοκαλιού από 3 μεγάλα πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος)
- μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
Πως τα φτιάχνουμε:
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους ζυγίζουμε ώστε να είναι 150 γρ και τους τοποθετούμε για 10 λεπτά σε νερό.
Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ή γυάλινο μπολ το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και τα τοποθετούμε σε ένα άλλο μπολ.
Χτυπάμε τις vιφάδες βρώμης στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι και το τοποθετούμε στο μπολ με τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε και το αλεύρι.
Αφαιρούμε το νερό από τους χουρμάδες και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα. Προσθέτουμε τους χουρμάδες στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Αν το μπλέντερ μας δεν είναι δυνατό χτυπάμε τους χουρμάδες μαζί με λίγο νερό.
Προσθέτουμε το μείγμα βρώμη- αλεύρι-αμύγδαλα σε αυτό των υγρών. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Στο τέλος θα πρέπει να βάλουμε και χέρια. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, βάζουμε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει καλά ώστε να πλάθεται πολύ πιο εύκολα.
Μετά τις 2-3 ώρες, στρώνουμε λαδόκολλα στις 2 λαμαρίνες του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 180 στον αέρα.
Δοκιμάζουμε το μείγμα μας, εάν χρειαστεί προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο ή ξύσμα πορτοκαλιού.
Για ευκολία, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, ανοίγουμε με πλάστη στα 2 εκατοστά και κόβουμε με κουπάτ.
Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το πάχος και το μέγεθος, Ενδεικτικός χρόνος είναι τα 12-15 λεπτά.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής