Μια συνταγή που μυρίζει χωριό!
Τι θα χρειαστούμε:
- 300 γρ σπανάκι
- 1 φύλλο χωριάτικο ή ολικής άλεσης
- 100γρ ζωχούς
- ½ μάτσο μυρώνια
- ½ μάτσο καυκαλίθρες
- 1 μάτσο φρέσκο κρεμμύδι
- 2 πράσσα
- ½ μάτσο μάραθο
- 30 γρ τραχανά
- 1 αυγό
- 150 γρ φέτα ή λευκό κατσικίσιο τυρί
- ελαιόλαδο,αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
Πως τα φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε ψιλοκόβοντας το πράσσο και το κρεμμυδάκι. Σε ενα μεγάλο τηγάνι σωτάρετε το πράσσο με το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια βάλτε το σπανάκι σιγά σιγά στο τηγάνι και αυτο οσο περνάει η ώρα πέφτει ο όγκος του. Στη συνέχεια χοντροκόψτε και τα υπόλοιπα χορταρικά, καυκαλίθρες, μυρώνια, ζωχούς και ρίξτε τα και αυτά στο τηγάνι και όσο ψήνονται θα πέφτει ο όγκος τους και θα μαγειρευτούν καλύτερα. Αυτο θα πάρει περίπου 10 λεπτά.
Ρίξτε τον τραχανά και αφήστε για λίγο να τραβήξει τα υγρά του μείγματος. Αφαιρέστε απ τη φωτιά και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αυγό και την χοντροσπασμένη φέτα. Σε ενα ταψί 30χ40 λαδώστε και βάλτε σταυρωτά τα φύλλα, δυο οριζόντια, δυο κάθετα λαδώνοντας συνεχώς.
Στο σύνολο χρειάζομαστε 12 φύλλα. Τέλος χαράξτε την πίτα, ραντίστε με λίγο νερό τα φύλλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου πάνω κάτω,οχι στον αέρα.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com .