Αν τη φτιάξετε μια φορά, θα τη φτιάχνετε κάθε χρόνο!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη γαλοπούλα:
- 1 γαλοπούλα
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι θυμάρι
- ½ ματσάκι δεντρολίβανο
- 1 μήλο πράσινο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ.βουτυρο
Για τη μαρινάδα:
- 4 λίτρα νερό
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 μάτσο μαϊντανό
- 2 κ. σούπας ξερό θυμάρι
- 5 κουταλιές της σούπας μέλι
- 200 γρ. αλάτι χοντρό
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο
Για τη γέμιση:
- 100 γρ κάστανα βρασμένα
- 50 γρ ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους(αμύγδαλα,φουντούκια,καρύδια)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 150 γρ βούτυρο
- 5 γρ αποξηραμένα μυρωδικά(μαιντανό,εστραγκόν,βασιλικό)
- 2 σκ. σκόρδο
- ½ ματσάκι θυμάρι ψιλοκομμένο
- 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα
- 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών
- αλάτι πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Φτιάχνετε το μείγμα της μαρινάδας,ανακατεύετε το νερό,το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας,τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα και φέρνετε σε σημείο βρασμού, αφαιρείτε από τη φωτιά, κρυώνετε τον ζωμό και βουτάτε μέσα τη γαλοπούλα και αφήνετε για 1 μέρα στο ψυγείο. Στη μέση της διαδικασίας τουμπάρετε τη γαλοπούλα μέσα στο ζωμό. Στραγγίζετε, στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και αφήνετε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
Βάζετε το κρεμμύδι και το μήλο κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνετε,προσθέτετε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, τοποθετειτε το θερμόμετρο,αλείφετε με βούτυρο και τυλίγετε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζετε την γαλοπούλα στο φούρνο, πάνω στην σχάρα και απο κάτω ένα ταψάκι με νερό,με τα πόδια μέσα επειδή θέλουν περισσότερο ψήσιμο και το κρέας δε στεγνώνει εύκολα και ψήνετε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρειτε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα. Γενικά το ψήσιμο της γαλοπούλας θέλει μισή ώρα το κιλό αν και εχει και θερμόμετρο που πετάγεται οταν ψηθεί.
Για τη γέμιση: Σωτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε καλά το ψωμί μέχρι να σκουρήνει το χρώμα του .Αυτό θα πάρει ώρα και θέλει υπομονή Στο τέλος προσθέστε τα αποξήραμενα μυρωδικά,τα κάστανα και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Αποφύγετε να ανοίγετε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος και μόλις ετοιμαστεί η γαλοπούλα αφήστε την 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα να κρυώσει για να κόβετε πιο εύκολα,τοποθετήστε την σε πιατέλα με δίπλα την γέμιση.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com .