Για όσους αγαπούν τα θαλασσινά!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
- ½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- ½ φλυτζ. τσαγιού κρασί
- 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300γρ σπανάκι
- 1κ.τ.σ βούτυρο
Πως το φτιάχνουμε:
Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια.Κρατήστε το σώμα τους με το ένα χέρι και με το άλλο βγάζετε τα έντερα τους και το διαφανές κοκκαλάκι.
Κόψ’τε το επάνω μέρος του κεφαλιού με τα μάτια,και πιέστε να βγεί το ράμφος,έπειτα ψιλοκόψτε τα πλοκάμια του.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βαλ’τε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ξεκινήστε το σοτάρισμα ελαφρά με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο) , ανακατεύοντας για 1', προσθέστε τα πλοκάμια και σβήστε με κρασί.Αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά και μετά προσθέστε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγαβράσει ανακατεύοντας συνεχώς γιατι κολλάει.
Στη συνέχεια αδειάστε τη γέμιση σε ένα σουρωτηρι κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει,αφήστε να κρυώσει περίπου 10 λεπτά και ξεκινήστε το γέμισμα,τα ¾ περίπου.
Κλείστε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετήστε σε φαρδία κατσαρόλα ομοιόμορφα,τελος προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,το υγρά που κρατήσαμε,1 ½ κούπα νερό,αλάτι και πιπέρι
Αφήστε τα για περίπου 25-30 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε,μόνο να κουνάτε τη κατσαρόλα και μόλις πήξει η σάλτσα τους ειναι έτοιμα.
Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε περιχύνωντας με τη σάλτσα τους! Για το σερβίρισμα σωτάρετε σε λίγο βούτυρο το σπανάκι και βάλτε το σαν βάση για να κάτσει το καλαμάρι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.petros-syrigos.com .