Μπείτε από τώρα στο κλίμα των εορτών!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά του γλυκού μείγματος μπαχαρικών*
- 300 γραμμ. καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού κακάο
- 2 στικ βανίλια
- ½ ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
- 20 γραμμ. χυμό από πορτοκάλι (2 κ.σ)
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 γραμμ. βούτυρο
*Μείγμα μπαχαρικών: κανέλα σκόνη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, τζίντζερ σκόνη, γαρίφαλο σκόνη (όλα από μία κουταλιά του γλυκού. Τα ανακατεύετε πολύ καλά και χρησιμοποιήστε μόνο μια κουταλιά του γλυκού στην συνταγή)
Πως τα φτιάχνουμε:
Χτυπάτε ελαφρά το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και τελευταίο το αλεύρι όπου μέσα του, έχετε ρίξει το μείγμα μπαχαρικών, τις βανίλιες, το κακάο, το μπέικιν, και τα έχετε ανακατέψει πολύ καλά και ετοιμάζετε μια ζύμη.
Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Ανοίγετε φύλλο πάχους 2 εκ. σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κόβετε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα, τα τοποθετείτε σε χαρτί ψησίματος και ψήνετε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 για 20 λεπτά.
Τip: Μπορείτε να τα αλείψετε με γλάσο και να τα διακοσμήσετε. Μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα σοκολάτας και να τα βουτήξετε μέσα. Μπορείτε να ρίξετε χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο γλάσο και να τα χρωματίσετε. Σε γυάλινο αεροστεγώς κλεισμένο βάζο, μπορούν να διατηρηθούν 6 μήνες.
Για το γλάσο: 200 γρ. άχνη ζάχαρη 1 ασπράδι αυγού Για να αραιώσει το μίγμα (ανάλογα από τα γραμμάρια του ασπραδιού προσθέτετε άχνη ζάχαρη)
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com