Η τέλεια συνταγή για το οικογενειακό τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ή δυο μικρά
- 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.σ τραχανά
- 1 καρότο
- 1 σέλερυ
- 1 πράσινη, 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 ντομάτες
- 1 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ.τ.σ ζάχαρη
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 50 ml κρασί λευκό
- 150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 100 γρ φέτα
- 1 αυγό
- 3 κλωναράκια θυμάρι
- αλάτι,πιπέρι, ρίγανη
- 150 γρ ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 50 γρ βούτυρο για τα φύλλα
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε κόβωντας τα λαχανικά, καρότο,κρεμμύδι,σελερυ,πιπεριές και ντομάτες σε μικρό καρεδάκι(λίγο μεγαλύτερο απο ζάρι).Βάλτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά εκτός την ντομάτα και σωτάρετε για 3 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα, ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.Προσθέστε τον κιμά και σωτάρετε μέχρι να πάρει πολυ καλό χρώμα. Έπειτα προσθέστε τον πελτέ και σωτάρετε για λίγο ακόμα. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε τον ζωμό και την ντομάτα και αφήστε να βράσει και να αρχίσει να αποκτά σώμα η γέμιση.
Στα 15 λεπτά ρίξτε τον τραχανα και συνεχίστε το βράσιμο. Αυτο θα πάρει περίπου 25 λεπτά στο συνολο. Αφαιρέστε απ τη φωτιά και προσθέστε το θυμάρι, και το γιαούρτι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια προσθέστε την χοντροσπασμένη φέτα και το αυγό και αλατοπιπερώστε. Για τα φύλλα λαδώστε ένα ταψί 25χ35 εκ. Και στρώστε σταυρωτά τα φύλλα
Ξεκινήστε βάζοντας 2 φύλλα στις κάθετες πλευρές το μισό μέσα το μισό έξω και δύο τις οριζόντιες πλευρές με τον ίδιο τρόπο., τα φύλλα τα αφήνουμε να εξέχουν γιατι στο τελείωμα θα τα γυρίσουμε μέσα και ετσι δεν θα μας βγεί εξω η γέμιση. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα και όταν τελειώσουν βάλτε στη μέση τη γέμιση και αρχίστε να διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν μέσα λαδώνοντας συνεχώς.
Χαράξτε τη πίτα (οχι μέχρι κάτω, μόνο επιφανειακά) λαδώνοντας και τα φύλλα πάνω και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου στην υψηλή σχάρα στον αέρα για να μπορεί να κινείται ο αέρας. Η πίτα θα ειναι έτοιμη όταν την κουνάτε με το ταψί και ξεκολλάει.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com