Το γλυκό που αγαπούν όλοι!
Τι θα χρειαστούμε:
- 7 αυγά
- 250 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 125 γρ φρυγανιά τριμμένη
- 375 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 δόση βανίλια
- 2 κ.γ.λ κανέλα σκόνη
- 3 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
- μισό λεμόνι ξύσμα
- 300 γρ νερό
- 450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- μισό λεμόνι φλούδα
- 1 ξύλο κανέλας
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε βάζοντας τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν (νερό, ζάχαρη,φλούδα λεμόνι,ξύλο κανέλας). Όταν πάρουν βράση μετρήστε 4 λεπτά και βγάλτε το απ΄τη φωτιά, αυτο το κάνουμε γιατι το σιρόπι το θέλουμε χλιαρό-κρύο για να σιροπιάσουμε.
Συνεχίστε βάζοντας τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, αυτο θα πάρει περίπου 7-8 λεπτά. Σε ενα μπολ βάλτε την φρυγανιά, τα καρύδια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε καλα τα υλικά του μπολ.
Όταν ειναι ετοιμα τα αυγά βγάλτε τα απο το μίξερ και με τη βοήθεια μιας μαρίζ( σπάτουλα ζαχαροπλαστικής,ελαστική) ξεκινήστε να ρίχνετε τα στερεά υλικά του μπολ στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αμέσως τοποθετείστε το μείγμα της καρυδόπιτας μέσα σε ενα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και απλώνετε ώστε να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια στο επάνω μέρος της. Το μείγμα πρέπει να φτάνει τα ¾ του ύψους του ταψιου.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο(πάνω-κάτω) στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου. Όταν την βγάλετε απο τον φούρνο αφήστε τη 2-3 λεπτά και σιροπιάστε με τη μέθοδο ζεστή καρυδόπιτα και χλιαρό-κρύο σιρόπι. Ρίχτε το μισό σιρόπι στην αρχή και μετά απο λίγο το υπόλοιπο, οχι ολο μαζι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com