Η Μαργετίνα μας έστειλε την παραδοσιακή συνταγή για Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα. Όσοι αγαπάτε τις πίτες, αυτή θα την λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε;
Για την γέμιση:
- 1 1/2 κιλό κρέας μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές (σαν το σουβλάκι)
- 1 κιλό κρέας χοιρινό , επίσης σε μπουκιές
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο φρέσκο ή μία κουταλιά δυόσμο ξερό.
- Λίγο σέλινο (μόνο κοτσανάκι όχι φύλλα)
- 1 κούπα ρύζι νυχάκι
- Πιπέρι - αλάτι
- Λάδι (περίπου μία κούπα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι του κρασιού, άσπρο κρασί
- Ντομάτα πελτέ
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- Λίγη σκόνη μπαχάρι (1/2 κουταλάκι)
Για το φύλλο (αν θέλετε να το φτιάξετε εσείς):
- 3/4 του κιλού αλεύρι (Ζυμωτό, κίτρινο)
- 6 κουταλιές ξύδι ή άσπρο κρασί
- 12 κουταλιές λάδι
- Νερό (όσο πάρει να γίνει μια ζύμη όχι πολύ σφικτή)
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγο αλάτι
Πως την φτιάχνουμε;
Πλένουμε καλά το κρέας και το στραγγίζουμε καλά . Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρέας καλά για να θωρακιστεί και μείνει ζουμερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , περιμένουμε να σοταριστούν και αυτά -χωρίς να καούν- και σβήνουμε με το κρασί στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ (περίπου 2-3 κουταλιές) .
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας , το αλάτι, το πιπέρι και το ξυλαράκι της κανέλλας. Σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να είναι σχεδόν έτοιμο. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (για να διατηρήσουν τις μυρωδιές τους) και το ρύζι .
Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι για να βράσει το ρύζι και να μην είναι στεγνή η πίτα μας.
Χωρίζουμε το φύλλο σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο) και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με το οποίο καλύπτουμε το ταψί μας που έχουμε καλά λαδώσει . Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο . Μαζεύουμε τις άκρες και κάνουμε ένα κορδονάκι γύρω-γύρω . Λαδώνουμε καλά, βρέχουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 ο πάνω - κάτω μέχρι να ροδίσει (περίπου 1 ώρα ) .
Χρήσιμες συμβουλές:
Τα μυρωδικά να μπουν στο τέλος για πιο έντονη γεύση
Το ρύζι να βράσει μέσα στο ταψί (αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει ζουμί)
Το κρέας να είναι καλό και κομμένο σαν τα κομματάκι από το σουβλάκι όχι πιο μικρά !