Η τέλεια συνταγή πορτοκαλόπιτας.
Τι θα χρειαστούμε:
Για το μείγμα:
- 10 τμχ φύλλα κρούστας (3/4 πακέτο)
- 170 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- 250 γρ αλεσμένο αμύγδαλο(πούδρα)
- 150 γρ βούτυρο λιωμένο
- 10 αυγά
- 350 γρ ζάχαρη άχνη
- 600 γρ πουρές πορτοκαλιού (6 πορτοκάλια)
Για το σιρόπι:
- 400 γρ ζάχαρη
- 300 γρ νερό
- Ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
- Χυμός απο ½ λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε ξεφλουδίζοντας τα 4 απο τα 6 πορτοκάλια, τα δυο αφήστε τα όπως είναι. Βάλτε τα σε κρύο νερό και όταν ξεκινήσει να βράζει κρατήστε τα για 15-20 λεπτά και όταν μαλακώσουν σουρώστε τα. Κόψτε και αφαιρέστε τα κουκούτσια, πιέστε λίγο με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλέστε σε πολυμηχάνημα και κρατήστε τον πουρέ στην άκρη σε ένα μπολ.
Για το σιρόπι: Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ξεκινήστε το βράσιμο. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση μετρήστε 4 λεπτά και αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.
Λιώνετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπήστε τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το αμύγδαλο που έχετε αλέσει πολύ καλά, την άχνη, το βούτυρο και τον πουρέ από το πορτοκάλι, χτυπήστε με το φτερό να ομογενοποιηθούν. Σε ενα ταψί 40χ30 αλείψτε με το βούτυρο που έχετε λιώσει για τα φύλλα, το ταψί. Απλώστε σταυρωτά τα φύλλα αφήνοντας κάθε φορά μισό φύλλο απ’ έξω(αυτο θα χρησιμεύσει γιατι μετά θα κλείνετε σαν φάκελος).
Απλώστε το μείγμα να πάει παντού και σκεπάστε με τα φύλλα που εξέχουν. Όλα τα φύλλα θα πρέπει να τα αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο ενδιάμεσα. Χαράζετε σε κομμάτια αλείψτε με βούτυρο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 165 βαθμούς, ή έως ότου γίνει χρυσαφένια και τραγανή η πορτοκαλόπιτα.
Όταν είναι έτοιμη βγάλτε από τον φούρνο και μετά από 5 λεπτά σιροπιάστε με το κρύο σιρόπι. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει λίγο κι σερβίρετε με παγωτό σοκολάτας.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com