Μια παραδοσιακή συνταγή που θα αγαπήσετε!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι
- 220 γρ. νερό
- 50 γρ. ξύδι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- Αλεύρι
Για τη γέμιση:
- 1 πράσο μεγάλο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
- 400 γρ. ανθότυρο
- 1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μέλι
- Σουσάμι
- Μαυροσούσαμο
Πως τη φτιάχνουμε:
Για να φτιάξουμε την ζύμη, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, ώστε να ποτήσει το αλεύρι (Όση ώρα αφήνουμε να τραβήξει το αλεύρι το λάδι, τόσο πιο ωραίο γίνεται το φύλλο μας).
Προσθέτουμε τοξύδι και το νερό και στην συνέχεια αρχίζουμε το ζυμώμα (Το ξύδι χρησιμοποιείται για περισσότερη νοστιμιά καθώς και για να γίνει πιο τραγανή η ζύμη μας).
Καλύπτουμε καλά την ζύμη μας με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί (Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στο χέρι μας.
Για την γέμιση, βάζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρουμε για 2 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο.
Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά ή τα θρυμματίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ προετοιμάζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνουμε και κόβουμε στα 6 το ζυμάρι μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνουμε σε όλες τις επιφάνειες για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη μας παντού και στο κάτω μέρος της (προς τη πλευρά μας δηλαδή) απλώνουμεστην ευθεία παράλληλα 3κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζουμε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα.
Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζουμε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει.
Την τοποθετούμαι σε μια λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει από πριν και την βάζουμε στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο μας.
Αν επιλέξουμε να τηγανίσουμε τις πίτες, τότε χρειάζονται περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, ενώ σε προθερμασμένο φούρνοψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνουμε το μέλι και το σουσάμι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com