Τελικά έχουν χώρο στην καθημερινή μας διατροφή οι υδατάνθρακες;
Πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται καθημερινά. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν, προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη, κάνουν κατακράτηση και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Τι ισχύει τελικά; Τι προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Καταρχήν ας δούμε τι περιλαμβάνει ο όρος υδατάνθρακας. Δεν θα σας μπλέξω με περίεργους ορισμούς και χημικούς τύπους. Απλά θα σας δώσω μερικά παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες, είτε αποκλειστικά είτε σε μεγάλες ποσότητες.
Τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τα φρούτα, το μέλι, η ζάχαρη (ναι είναι υδατάνθρακας!), το γάλα, τα όσπρια και οτιδήποτε παρασκευάζεται με βάση τα άλευρα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω τρόφιμα πρέπει να αποκλείονται από μια ισορροπημένη διατροφή; Η απάντηση είναι απλή και άμεση. Και βέβαια όχι!!
Ο υδατάνθρακας είναι η πιο απλή και άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Κατά συνέπεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ιδιαίτερα όσες από εσάς είσαστε λίγο πιο δραστήριες, ένας λόγος παραπάνω να καταναλώνεται λίγο ψωμάκι περισσότερο. Πολλές φορές μου λένε ότι τα φρούτα παχαίνουν, πως δεν πρέπει να καταναλώνονται το βράδυ και άλλα σχετικά. Εγώ τους απαντάω, ότι εδώ και πολύ καιρό, ψάχνω κάποιον που έχει παχύνει επειδή έτρωγε πολλά φρούτα!!
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσά τους ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων, η Αμερικάνικη Διαβητολογική Ένωση, προτείνουν ότι το 45% με 60% της ολικής ημερήσιας ενέργειας πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση υδατανθράκων.
Με άλλα λόγια το μισό φαγητό μας πρέπει να είναι υδατάνθρακας. Άλλωστε είναι γνωστό στους κύκλους των διαιτολόγων και των βιοχημικών ότι το λίπος καίγεται σε "φλόγα" υδατανθράκων. Δηλαδή για να "κάψετε" λίπος, χρειάζεται μια ελάχιστη ποσότητα υδατάνθρακα.
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε κατά κύριο λόγο είναι η ποιότητα των υδατανθράκων και όχι τόσο η ποσότητα. Οπότε, ναι αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και απλών υδατανθράκων και στρεφόμαστε στην κατανάλωση σύνθετων μορφών υδατάνθρακα. Μερικές καλές πηγές σύνθετου υδατάνθρακα είναι:
Τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα όσπρια, τα παξιμάδια και ψωμί ολικής άλεσης, η κινόα, το πλιγούρι.
Και για να μην μένουμε στη θεωρία ορίστε και μερικές ιδέες για υγιεινά σνακ που μπορούμε να καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, ανάμεσα στα γεύματα, για να μην ξεμένουμε από ενέργεια:
- Κριτσίνια καλαμποκιού
- Ψωμί ολικής άλεσης με Σολωμό και μαρούλι
- Ψωμί ολικής με σταφίδες
- Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης
- Πολύσπορα κριτσίνια με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά
- Αραβική πίτα ολικής με λαχανικά
- Φρούτο εποχής με ξηρούς καρπούς ανάλατους
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ι. ΣΤΑΘΗΣ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, CISSN
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΕΚΠΑ