Τέλεια ιδέα για όσους έχουν βαρεθεί σκέτους τους γίγαντες.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. γίγαντες
- 1200 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- 500 γρ. μελιτζάνες
- 350 γρ. κρεμμύδια
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές)
- 4 σκ. σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- 1 κ.σ πάπρικα, τσίλι (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
Πως τους φτιάχνουμε:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό για 12-24 ώρες
Την επόμενη μέρα πρώτα ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μέτρια καρέ. Πρώτα δηλαδή κατά μήκος σε μετρίου πάχους φέτες, μετά σε μπαστουνάκια και μετά οριζόντια ώστε να σχηματιστούν τα κυβάκια μας.
Τις βάζουμε αμέσως σε μπόλικο αλατισμένο νερό το οποίο θα αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να μην είναι πλέον καφέ. Επειδή θα βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιόλαδου στο φαγητό μας, θα πρέπει να ξεπικρίσουμε πάρα πολύ καλά τις μελιτζάνες μας.
Όσο ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες ξεκινάμε να μαγειρέψουμε τους γίγαντες. Τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμοι (περίπου 40 λεπτά ή και περισσότερο). Προσοχή για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια και βέβαια αλλάζουμε το νερό 1- 2 φορές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πολτοποιούμε μαζί με τις ντομάτες και προσθέτουμε το μείγμα μας στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να τους ψήσουμε. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το λιωμένο σκόρδο και πάπρικα. Τέλος προσθέτουμε τους γίγαντες αφού τους έχουμε σουρώσει.
Ψήνουμε και 10 λεπτά πριν να είναι έτοιμοι, να έχει δέσει η σάλτσα μας δηλαδή, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές τις οποίες έχουμε κόψει σε μικρά καρέ.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής.