Ποιος θα πει όχι σε αυτό το πιάτο;
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό και παραπάνω χταπόδι
- 500γρ μακαρονάκι κοφτό
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτάκι κον-κασε ντομάτα
- ½ ματσάκι μαιντανό
- πιπέρι κόκκους
- 2 φύλλα δάφνης
Πως το φτιάχνουμε:
Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι κάτω απο τρεχούμενο νερό να φύγει τελείως η άμμος που εχει μέσα του.Βάλτε το σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να σωταριστεί λίγο,μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Στη συνέχεια σβήστε με το κρασί και προσθέστε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπέρι και αφήστε το περίπου μια ωρα μέχρι να μαλακώσει.
Αν χρειαστεί προσθέστε λίγα ζεστό νερό.Όταν ειναι έτοιμο βγάλτε το απ΄τη κατσαρόλα και κρατήστε το ζουμί του.Αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε κομμάτια,μπουκίες.
Σε μια καινουργια κατσαρόλα τσιγαρίστε το ξερό κρεμμύδι,το φρέσκο και το σκόρδο και μόλιες μαλακώσουν λίγο σβήστε με κόκκινο κρασί και προσθέστε τη ντομάτα.
Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα προσθέστε αλατοπίπερο και στη συνέχεια βάλτε το ζουμί απ το χταπόδι και τρεις κούπες ζεστό νερό.(Αναλογία:2 κούπες νερό-μια κούπα μακαρονάκι)Όταν πάρει βράση προσθέστε το μακαρονάκι.
Αφήστε το 10 λεπτά και ελέγξτε αν χρειαστεί νερό,προσθέστε ζεστό νερό για να μη κόψετε το βρασμό.Το φαγητό πρέπει να έχει κάποια υγρά για να μη στεγνώσει μέχρι να το σερβίρετε.Τέλος ρίχνουμε το χταπόδι και τον ψιλοκομμένο μαιντανό και το σερβίρετε ζεστό.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com