Η συνταγή που μοιράζεται μαζί μας ο Πάρης και που την ξέρει από τον Καναδά που μεγάλωσε είναι μακράν από τις ωραιότερες που έχω διαβάσει. Είναι συνταγή για τα λεγόμενα Nanaimo Bars και πρόκειται όπως μας γράφει για ένα γλυκό που λατρεύουν στον Καναδά.
Τι θα χρειαστούμε;
Για την βάση:
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο - σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κακάο άγλυκο
- 1 μεγάλο αυγό - ελαφρά χτυπημένο
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- 200 γρ. μπισκότα Digestive (αλεσμένα)
- 50 γρ. καρύδια χοντραλεσμένα
Για την γέμιση:
- 60 γρ. βούτυρο ανάλατο - σε θερμοκρασία δωματίου
- 2-3 κουταλιές σούπας γάλα
- 2 κουταλιές σούπας κούσταρ πάουντερ (custard powder) με άρωμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- 230 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη:
- 115 γρ. κουβερτούρα
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο ανάλατο
Πως τα φτιάχνουμε;
Την βάση:
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, τα αλεσμένα μπισκότα και τα χοντροαλεσμένα καρύδια.
Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί και στρώνουμε τη βάση με τα δάχτυλά μας να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Την γέμιση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να γίνει σαν κρέμα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και απλώνουμε τη γέμιση με μια σπάτουλα. Ξανασκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Την επικάλυψη:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και προσθέτουμε το βούτυρο.
Απλώνουμε με σπάτουλα πάνω από τη γέμιση και έτοιμο.
Κόβουμε περίπου 25 τετράγωνα κομμάτια ανάλογα το ταψί