Η πιο ωραία συνταγή, όταν μαζευτεί η παρέα στο σπίτι.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ αλεύρι Ζέας]
- περίπου 200 -220 γρ νερό συνολικά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 50 γρ ελαιόλαδο σκορδόλαδο
- 1 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 2 κ.γ ρίγανη
- 1 κ.γ θυμάρι
Για τη σάλτσα:
- 500 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
- 1 κ.γ λιωμένο σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- 1/2 κ.γ κανέλα (χρησιμοποίησα Κεϋλάνης)
- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
- μια τσιμπιά κύμινο
Από πάνω:
- 2 μικρές μελιτζάνες (500 γρ)
- ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές φέτες
- ελιές κομμένες σε ροδέλες
- φρέσκο βασιλικό
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες μετρίου πάχους. Τις βάζουμε αμέσως σε μπόλικο αλατισμένο νερό το οποίο θα αλλάζουμε 2-3 φορές μέχρι να μην είναι πλέον καφέ. Επειδή θα βάλουμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ελαιόλαδου στο φαγητό μας, θα πρέπει να ξεπικρίσουμε πάρα πολύ καλά τις μελιτζάνες μας.
Έπειτα θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 100 ml ζεστό νερό (γύρω στους 35-40 βαθμούς). Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με χαρτί. Το αφήνουμε για μισή ωρίτσα περίπου να φουσκώσει.
Έπειτα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι με τα μυρωδικά, το αλάτι και το σκορδόλαδο και ανακατεύουμε. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά, την τοποθετούμε και αυτή. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ενσωματωθεί και στη συνέχεια λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό. Περίπου 100 -120 γρ νερό. Ζυμώνουμε καλά και σταματάμε όταν έχουμε ένα ελαφρύ, αφράτο και εύπλαστο ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και αφήνουμε να βράσει για 5-8 λεπτά. Προσοχή, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι γιατί θα πιτσιλάει.
Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 200 σε αέρα, για 20 λεπτά.
Έπειτα βάζουμε την πέτρα ψησίματος στο φούρνο να ζεσταθεί και συναρμολογούμε την πίτσα μας. Ανοίγουμε το ζυμάρι, προσθέτουμε μπόλικη σαλτσούλα, τις ψητές μελιτζάνες, τις ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, ελιές, και φρέσκα φύλλα βασιλικού. Αν βάλετε τυρί θα πρέπει να το προσθέσετε ακριβώς μετά τη σάλτσα και πριν από τα λαχανικά.
Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής