Κάτι θρεπτικό και υγιεινό.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 300 γρ σπανάκι
- 200 γρ τσουκνίδα
- 450 γρ κρεμμύδι ξερό (2 μεγάλα)
- 200 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια (4-5)
- 100 γρ ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα
- Ελαιόλαδο
- μάραθο ή άνηθο
- 3- 4 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
Για το φύλλο:
- 700 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 2-3 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 100 γρ ελαιόλαδο
- 310 γρ νερό
- 20 γρ ξύδι
Πως την φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
Καθαρίζουμε το σπανάκι. Κόβουμε τα κοτσάνια, πετάμε τυχόν φύλλα που έχουν χαλάσει και ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φύλλα 1 -1. ρίχνουμε ξύδι και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε να πλένουμε τα φύλλα. Θα χρειαστεί να τα πλύνουμε 3 με 4 φορές (ανάλογα με το χώμα που έχουν). Το ίδιο κάνουμε και για την τσουκνίδα.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια πολύ βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και το ρύζι. Αλατίζουμε και σοτάρουμε.
Μετά από 3-4 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και την τσουκνίδα. Προσοχή!!!Δεν το κόβουμε για να μην πικρίσει. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά καλά να μαραθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Μετά από λίγο και αφού έχει πιει το ζουμάκι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε. Όσο κρυώνει και βγαίνουν και άλλα ζουμιά, θα τα πετάμε, δεν θέλουμε να τα βάλουμε στην πίτα μας.
Πλένουμε τον άνηθο και ότι άλλα μυρωδικά έχουμε και τα ψιλικόβουμε. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στυς 180 σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Αν επιλέξουμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο ταψί, το χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο πιο μικρό και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το σπανάκι πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Να ξέρετε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα πάρετε το σίδηρο που έχει το σπανάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο.
Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το σπανάκι.
Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο.
Χαράζουμε όπως κόβουμε την πίτσα και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 40 - 50 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε).
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής