Η Θεοδώρου που ζει και εργάζεται στην Βοστώνη μου έστειλε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή για σολωμό και την μοιράζομαι μαζί σας.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1 κιλό φιλέτο σολομού (κομμένος οριζόντια)
- 50 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
- Πιπέρι
- Λίγο θυμάρι
- Αποξηραμένο βασιλικό
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Ένα φύλλο σφολιάτας
Πως το φτιάχνουμε;
Καθαρίζουμε το φιλέτο σολομού από την πέτσα του και το ξεπλένουμε με νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς.
Ανοίγουμε τα φύλλα σφολιάτας σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.
Χωρίζουμε το φύλλο σε δύο κομμάτια, χωρίς να το κόψουμε όμως. Γιατί στο ένα μέρος θα βάλουμε τον σολωμό και το άλλο θα το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε το άλλο μισό.
Στο ένα κομμάτι του φύλλου βάζουμε μουστάρδα και την απλώνουμε καλά.
Βάζουμε πάνω το φιλέτο σολομού.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε ένα μείγμα με το βούτυρο, την παρμεζάνα, τον βασιλικό, το θυμάρι, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
Όταν γίνει το μείγμα ομοιογενές το αλείφουμε πάνω στον σολομό.
Αμέσως μετά διπλώνουμε το κομμάτι της σφολιάτας πάνω στον σολομό. Πατάμε το φύλλο καλά γύρω- γύρω με ένα πιρούνι.
Τέλος, λαδώνουμε το πάνω μέρος της σφολιάτας και προαιρετικά αλείφουμε και με κρόκο αβγού.
Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Χρήσιμη συμβουλή: Ταιριάζει πολύ με βραστά παντζάρια.