Παραδοσιακό και πεντανόστιμο.
Τι θα χρειαστούμε:
- 700γρ αλεύρι δυνατό
- 550 αλεύρι μαλακό
- 2κ.τ.γ αλάτι
- 4 αυγά
- 200 γρ γιαούρτι
- 100γρ βούτυρο λιωμένο
- ½ κ.τ.γ μαστίχα κοπανισμένη
- 3 φακελάκια μαγιά
- 1κ.τ.σ μαχλέπι κοπανισμένο
- 1κ.τ.σ γλυκάνισο
- 2κ.τ.σ ζάχαρη
- 4 κόκκινα αυγά
- Γάλα χλιαρό
Πως το φτιάχνουμε:
Βράζετε τον γλυκάνισο με ½ φλυτζάνι νερό,το σουρώνετε και κρατάτε το υγρό.
Σε ενα μίξερ βάζετε τα αυγά,το γιαούρτι,το υγρό απο τον γλυκάνισο,το αλάτι,τη ζάχαρη,το μαχλέπι,τη μαστίχα και τη μαγιά.
Χτυπήστε λίγο να ενωθούν.Προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα σας να γίνει χυλός.
Ρίχνετε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα ζυμώνοντας με τον γάντζο του μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
Συνεχίστε προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ενα μπώλ,τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε για μισή ώρα στην άκρη.
Παίρνετε ενα ταψί και του βάζετε μια λαδόκολλα και βάζετε πάνω τη ζύμη σε σχήμα στρογγυλο και κάνετε 4 τρύπες(σαν σταυρό,αυτο το έθιμο λέει οτι το κάνουμε με μια λαμπάδα)και εκει μέσα βυθίζετε τα βρασμένα αυγά
Σκεπάζετε το ψωμί με τη πετσέτα πάλι και το αφήνετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Χτυπήστε ενα ασπράδι αυγού με 2κ.τ.σ γάλα,αλείψτε το ψωμί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει
Βγάλτε το και αφήστε το πάνω στη σχάρα του φούρνου για να κρυώσει καλά χωρίς να κρατήσει υγρασία
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com