Δεν είναι απλά μια συνταγή, αλλά μια οικογενειακή «ιεροτελεστία».
Τι θα χρειαστούμε:
- 2κιλά αλεύρι δυνατό
- 200γρ μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
- 1 κούπα νερό χλιαρό(40 βαθμοί)
- 3 ½ κούπες ζάχαρη
- 1κ.τ.γ. αλάτι
- 1κ.τ.σ μαχλέπι αλεσμένο
- 1 βανίλια σκόνη
- 2 κ.τ.σ. σπορέλαιο
- 10 αυγά
- 1 κούπα γάλα καυτό
- 2 κούπες βούτυρο λιωμένο
Πως το φτιάχνουμε:
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο λίγο απο το αλεύρι,ωστε να πετύχετε ενα πηχτό χυλό.
Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.Βάλτε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη,το αλάτι,τα μυρωδικά και το σπορέλαιο.
Ρίξτε το καυτό γάλα και ανακατέψτε.Προσθέστε ενα ενα τα αυγά και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια,σπάζοντας συχρόνως τα κροκάδια των αυγών.
Προσθέστε το μείγμα με τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά.Ρίξτε το αλεύρι σε δόσεις και ανακατέψτε μέχρι να το τραβήξει όλο.
Ύστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τη χούφτα σας λίγο λίγο και ρίχνοντας το επάνω στη ζύμη,διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να ζυμώνετε,ωσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε να να αποροφήσει τελείως το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο,δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη.
Η ζύμη πρέπει να ειναι ζεστή,απαλή και βουτυρωμένη.Το βούτυρο αποροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.Σκεπάστε τη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος ωσπου να διπλασιαστεί ο όγκος του 1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον.
Η ζύμη ειναι έτοιμη,όταν πιέζοντας την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει.Χωρίς να ξαναζυμώσετε,χωρίστε τη και πλάστε με αυτή χοντρά κορδόνια.3 κορδόνια για κάθε πλεξίδα χρησιμοποιήστε και φτίαξτε τις πλεξίδες και βάλτε τις σε ταψί φούρνου(η ζύμη βγάζει 4 χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες).
Σκεπάστε πάλι και αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο για ½ ώρα περίπου.Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και προαιρετικά με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμους σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε.Προσοχή μη τα παραψήσετε,μπορείτε να τα φυλάξετε και στην κατάψυχη.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com