Ιδανική συνταγή για όσους δεν θέλουν να φάνε κρέας αλλά λατρεύουν τα σουτζουκάκια.
Τι θα χρειαστούμε:
- 250 γρ φακές
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100-120 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες περασμένες στο μπλέντερ)
- Ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
- από 2 τσιμπιές κάρι, μείγμα μπαχαρικών για κρέας, πάπρικα γλυκιά
- ρίγανη
- μια τσιμπιά κύμινο
Για τη σάλτσα:
- 400 ml χυμό ντομάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 τσιμπιές κανέλα
- λίγο γαρύφαλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- ελαιόλαδο
Πως τα φτιάχνουμε:
Μουλιάζουμε τις φακές για 8 ώρες. Έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό με ένα φύλλο δάφνης, για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με αλάτι και όλα τα μπαχαρικά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε κ το σκόρδο το οποίο έχουμε λιώσει στην πρέσα. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουν μαλακώσει.
Σουρώνουμε τις φακές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λιώνουμε με ένα ραβδομπλέντερ.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, την βρώμη και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε. Το μείγμα σε αυτό στο σημείο θα πρέπει να είναι νόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, προσθέτουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 για 20 λεπτά (χρησιμοποίησα το ταψί της πίτσας για πιο ωραίο ψήσιμο).
Για τη σάλτσα:
Λιώνουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. Σοτάρουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και μετά από λίγο προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έχουμε μια πηχτή σαλτσούλα - περίπου 10-15 λεπτά.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής