Μια αγαπημένη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε με πατάτα, κιμά ή λουκάνικο.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 ποτήρι νερό
- 1κ.τ.σ ζάχαρη
- 1κ.τγ αλάτι
- 1 ½ κ.τ.γ μαγιά σε σκόνη
- 3 ποτήρια αλεύρι
- 4.κ.τ.σ ελαιόλαδο
Με κιμά:
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 100γρ τυρί τριμμένο που λιώνει(πχ γκούντα)
- αλάτι, πιπέρι
Με πατάτα:
- 5 μέτριες πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 κρεμ. φρέσκο
- 1 αυγό
- αλάτι, πιπέρι
- Με λουκάνικο:
- 20 μικρά λουκάνικα Φραγκφούρτης
- 1 1/2 λίτρο ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ενα μπόλ βάζετε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύετε και αφήνετε για 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ενα ζυμαράκι. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά και στη συνέχεια ζυμώνετε πάλι να ανακατευτεί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα. Στη συνέχεια ζυμώνετε και πάλι και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζετε το ζυμάρι και κόβετε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγετε με εναν πλάστη σε λεπτό φύλλο σε μέγεθος ενος μικρού πιάτου.
Βάλτε τη γέμιση που προτιμάτε και διπλώστε στα δυο, κλείνοντας καλά να μή φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα. Τα αφήνετε για μισή ώρα περίπου πάλι μέχρι να φουσκώσουν και ξεκινήστε το τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά και απο τις δυο πλευρές.
Με κιμά: Σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και προσθέστε 1 κούπα νερό και βράστε για μισή ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του, τέλος προσθέστε τυρί.
Με κιμά: Σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και προσθέστε 1 κούπα νερό και βράστε για μισή ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του, τέλος προσθέστε τυρί.
Με λουκάνικα: Σε ενα κατσαρολάκι που βράζει ρίξτε τα λουκάνικα για 6 λεπτά περίπου και όταν κρυώσουν χρησιμοποιήστε τα να γεμίσετε τα πιροσκί.
Ευχαριστούμε τον private chef Πέτρο Συρίγο για την παραχώρηση της συνταγής. Περισσότερες συνταγές θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com