Ιδανική για τις ημέρες της νηστείας.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 130 gr κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
- 100 γρ αλέυρι ολικής άλεσης
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 5 κ.γ ξηρή μαγιά
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- γύρω στα 100-130 ml χλιαρό νερό
- αλάτι
Για τη γέμιση:
- 6 κ.σ ελαιόλαδο
- 5 μεγάλα κρεμμύδια (900 γρ)
- Αλάτι
- 2 κ.σ πετιμέζι
- 3 κ.σ BBQ Sause
Πως την φτιάχνουμε:
Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά. Δεν προσθέτουμε ακόμη αλάτι γιατί θέλουμε πρώτα να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και σιγά -σιγά προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και αφράτο ζυμαράκι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Κοντά σε καλοριφέρ ή κοντά σε μάτια που είναι ζεστά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φετάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και σοτάρουμε.
Μετά από 5 λεπτά, αφού έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτουμε το πετιμέζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά και στο τέλος όταν θα έχουν μαλακώσει και αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο, καφέ , καραμελέ χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την BBQ Sauce
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια ταρτιέρα ή σε ένα στρογγυλό ταψί ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο. Τη λαδόκολλα στο τέλος την τσαλακώνω ώστε να εφαρμόσει καλύτερα στην ταρτιέρα.
Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα και έπειτα στην ταρτέρια. Αφήνουμε για λίγη ώρα ώστε να ξαναφουσκώσει. όσο περιμένουμε να φουσκώσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Προσθέτουμε λίγο αλάτι να πάει παντού και ψήνουμε το ζυμαράκι μας για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τώρα τα κρεμμύδια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 25-30 λεπτά.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής