Μια κλασική συνταγή, που αγαπούν όλοι στο οικογενειακό τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1kg αλεύρι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- Nερό χλιαρό όσο πάρει
- ½ φλυτζάνι βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 kg πράσα
- 600γρ φέτα
- 3 κ.τ.σ λάδι
- 4 αυγά
- αλάτι,πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με λίγο αλάτι,ρίχνετε το λάδι,το αυγό χτυπημένο και λίγο λίγο το νερό.
Τα ζυμώνετε,μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή και την αφήνετε για 15 λεπτά.
Τη χωρίζετε σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγετε με τον πλάστη τα φύλλα.
Ανοίγετε το ενα φύλλο με βούτυρο.Αφήνετε στη μέση του φύλλου εναν κύκλο οσο ενα πιάτο.
Χωρίζετε κατόπιν το φύλλο ακτινωτά,αρχίζοντας απο το κέντρο,σε πέντε κομμάτια.
Τα κομμάτια που σχιματίζονται,τα βάζετε το ενα πάνω στο άλλο,με την αλλειμένη πλευρά προς τα κάτω και αλείφετε την επάνω πλευρά τους πάλι με βούτυρο.
Κάνατε το ίδιο και με τα άλλα κομμάτια της ζύμης.Ετσι έχετε πάλι τέσσερα κομμάτια ζύμης και τα αφήνετε σκεπασμένα για 1 ώρα.
Τα ανοίγετε με τον πλάστη σε τέσσερα φύλλα.
Πλένετε καλά τα πράσσα και τα ψιλοκόβετε.Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι,ρίχνετε τα πράσσα και τα σωτάρετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.Αφήνετε να κρυώσουν,προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα,τη φέτα χοντροσπασμένη,λίγο αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
Αλείφετε με βούτυρο ενα ταψί Νο32.Στρώνετε τα δυο φύλλα αλείφοντας τα με βούτυρο.Απλώνετε τη γέμιση και τη σκεπάζετε με τα αλλα δυο φύλλα,τα οποία αλείφετε επίσης με βούτυρο.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων σχηματίζοντας κάποιο σχέδιο για να μη βγεί η γέμιση και να ψηθεί καλα.
Ρίχνετε απο πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε την πίτα σε μέτριο φούρνο(170 βαθμούς) για 1 ώρα
Όταν ψηθεί,τη ραντίζετε με λίγο νερό και τη σκεπάζετε με μια πετσέτα για λίγα λεπτά.Την κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com