Παραδοσιακά και πεντανόστιμα!
Τι θα χρειαστούμε:
- 250γρ αμπελόφυλλα
- 350γρ ρύζι καρολίνα,μπλού μπονέτ ή μπασμάτι για να βγεί σπυρωτό
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 τριμμένη ντομάτα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα βραστό νερό
- 2 λεμόνια τον χυμό τους
- ½ ματσάκι μαιντανό
- ½ ματσάκι άνιθο
- 5-6 φυλλαράκια δυόσμο
- αλάτι,πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Βάλτε τα αμπελόφυλλα κάτω απο τρεχούμενο νερό και πλύντε καλά. Ζεματίστε τα για 2-3 λεπτά. Σε ενα μπώλ ετοιμάστε τη γέμιση ψιλοκόβοντας το φρέσκο κρεμμύδι,το ξερό κρεμμύδι,τη ντομάτα,τον μαιντανό,τον άνηθο,τον δυόσμο και βάλτε τα όλα μαζί με το ρύζι,το ½ ελαιόλαδο,αλάτι,πιπέρι και το χυμό απο ένα λεμόνι.
Απλώστε ενα φύλλο με τις ίνες προς τη δική σας πλευρά,ωστε να τις τυλίξετε εσωτερικά,βάλτε ενα κουτάλι της σούπας γέμιση. Πρώτα διπλώστε την κάτω πλευρά προς το κέντρο,έπειτα διπλώστε τα πλαινά και κλείστε τυλίγοντας ελαφρά προς τα πάνω.
Καλύψτε με λίγα αμπελόφυλλα τον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετείστε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους.Προσθέστε νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο,(τοποθετήστε ενα πιάτο απο πάνω ώστε στο βράσιμο να μη μετακινούνται και χάνουν το σχήμα τους)χυμό απο ένα λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο,σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι και όταν πάρει βράση χαμηλώστε και σιγοβράστε για 45 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com