Μια παραδοσιακή συνταγή που αρέσει σε όλους!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500γρ γίγαντες
- 1κ.τ.γ μαγειρική σόδα
- 1 ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 καρότα κομμένα σε φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 ντομάτα κον-κασέ κονσέρβα
- 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
- 1κ.τ.σ ζάχαρη
- ½ ματσάκι μαιντανό
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φρέσκιες τριμμένες ντομάτες
- αλάτι,πιπέρι
Πως τους φτιάχνουμε:
Απ΄το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το ενα κουταλάκι σόδα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό και τη βάζετε να βράσει,μόλις βράσει ρίχνετε για 15 λεπτά περίπου τους γίγαντες,τους ξαφρίζετε ανα διαστήματα και τους σουρώνετε πετώντας το πρώτο νερό.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει,μετά προσθέστε το σκόρδο,το σέλερι,τα καρότα και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.
Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και την κον-κασέ και την ζάχαρη.Συμπληρώστε με καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν και λίγο ακόμα και μαγειρέψτε με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίξτε τους γίγαντες με τη σάλτσα τους σε ταψί,προθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο,την πιπερίτσα και ενα φλυτζάνι νερό ακόμα αν δεν εχει πολλά υγρά.
Ψήστε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.
Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαιντανό και λευκό τυρί σόγιας άμα θέλετε.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου, θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com