Θα το λατρέψουν τα παιδιά σας!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1100 γρ. αλεύρι άσπρο σκληρό
- 80 γρ. μαγιά νωπή
- 240 γρ. γάλα πλήρες χλιαρό 30-35 βαθμούς
- 380 γρ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.τ.γ. αλάτι
- 8 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
- 10 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 4 αυγά μεγάλα
- 240 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
- 500 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού για το γέμισμα
- Για το άλειμμα
- 1 κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά με 20 ml γάλα
- αμύγδαλο φιλέ
Πως το φτιάχνουμε:
Ετοιμάζετε το προζύμι: ρίχνετε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, αφού πρώτα τη σπάσετε σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτετε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε καλά, διαλύοντας τη μαγιά στο γάλα.
Σκεπάζετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτ και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου.
Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια βάζετε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύετε με σπάτουλα. Κάνετε μια γούβα στη μέση και προσθέτετε τ' αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό βούτυρο και το φουσκωμένο προζύμι.
Βάζετε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινατε να το δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 λεπτά.
Ρίχνετε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο - σε χαμηλή προς μέτρια - για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο.
Κατόπιν, αλείφετε με λίγο λιωμένο βούτυρο μια λεκάνη και μεταφέρουμε τη ζύμη. Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζετε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνετε στο χέρι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζετε σε 2 ίσια κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε 3 κορδόνια.
Τα τοποθετείτε πάνω σε διαφορετικές λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, ενώνετε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνετε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν.
Διπλώνετε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Κάνετε το ίδιο και με τ’ άλλα 3 κορδόνια.
Σκεπάζετε με πετσέτες. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 - 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Εντωμεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφετε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζετε με το αμύγδαλο φιλέ.
Τα ψήνετε για 40 - 45 λεπτά περίπου. Αφήνετε τα τσουρέκια σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τα σερβίρετε τα κόβετε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζετε με την πραλίνα.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://www.petros-syrigos.com/