Ποιος θα πει όχι σε αυτό το πιάτο;
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό γαρίδες
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 3 κρεμμύδακια φρέσκα
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 βαζάκι μικρό σάλτσα ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδου
- ½ ποτήρι νερού κρασί λευκό
- ½ κιλό κριθαράκι
- 2 κόκκους πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ ματσάκι μαιντανό
- ελαιόλαδο
- αλάτι,πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον ζωμό:
- Κεφάλια απ’τις γαρίδες
- 2κ.τ.σ αλεύρι
- 1 ποτήρι κρασιού κονίακ
- 2κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 ½ λίτρο νερό
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- ½ ματσάκι σέλινο
- 10 κόκκους πιπέρι
- 2-3 δαφνόφυλλα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο
Πως το φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε με τη σάλτσα βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίξ’τε τα κεφάλια απ’τις γαρίδες και αφήστε τα να καούν αρκετά.
Στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες,το καρότο σε φέτες,το σέλινο σε χοντρά κομμάτια τα μπαχαρικά και την σκελίδα με το σκόρδο.
Για 5 λεπτά περίπου αφήστε τα να καούν και ανακατεύετε.Έπειτα σβήστε με το κονιάκ και αφήστε το να εξατμιθεί και προσθέστε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίστε τα για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
Προσθέστε το νερό και αφήστε να βράσει.Απ’την στιγμή που θα βράσει μετρήστε 35΄και σβήστε τη.Τέλος όταν κρυώσει λίγο σουρώστε και κρατήστε το ζουμί.
Χαράζοντας την πλάτη της γαρίδας με ενα μαχαιράκι αφαιρέστε το εντεράκι.Σε ενα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάλ’τε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τα δυο ειδών κρεμμύδια και το σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει.Ρίχνετε τις γαρίδες και σωτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σβήστε με λευκό κρασί.
Όταν εξατμιστεί,αφαιρέστε τις γαρίδες.Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και την σάλτσα ντομάτας και το κριθαράκι.Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και προσθέστε τους κόκκους πιπέρι και τη δάφνη.
Στη συνέχεια προσθέστε το ζουμί που έχετε κρατήσει απ’τις γαρίδες και το κριθαράκι στο τηγάνι και αφήστε σε χαμηλή φωτιά να βράσει.5 λεπτά πριν γίνει το κριθαράκι βάλτε και τις γαρίδες και όταν θα ειναι έτοιμο ριξ’τε και τον μαιντανό.
Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι και τέλος γαρνίρετε με μαιντανό.
Για πιο κρεμώδη υφή σαν το ριζότο μπορείτε να προσθέσετε μια κουτάλια βούτυρο στο τελείωμα και να ανακατέψετε.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://www.petros-syrigos.com/