Ένα γλυκό που μυρίζει…μαμά!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1100 gr. κυδώνια
- 900 gr. ζάχαρη
- 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
- 1 λεμόνι
- 80 gr. αμύγδαλα ασπρισμένα
Πως το φτιάχνουμε:
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.
Έχουμε γεμίσει μία λεκάνη με κρύο νερό, μέσα στο οποίο έχουμε στύψει το μισό λεμόνι και εκεί θα τοποθετούμε τα καθαρισμένα κυδώνια.
Κόβουμε τα κυδώνια σε τέσσερα κομμάτια και κατόπιν σε φέτες, κάθε φέτα την κόβουμε σε στικς (όπως θα κόβαμε πολύ λεπτές πατάτες).
Μέχρι να ολοκληρώσουμε την διαδικασία ρίχνουμε το κομμένο κυδώνι σε ένα λεκανάκι με νερό και λεμόνι.
Στραγγίζουμε σε τρυπητό το κυδώνι και το ζυγίζουμε, αν είναι παραπάνω ή παρακάτω υπολογίζουμε ανάλογα την ποσότητα της ζάχαρης.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κυδώνι σε στρώσεις εναλλάξ με την ζάχαρη, περιχύνουμε με 400 ml. νερό και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας πλυμένα, τα οποία δένουμε με έναν σπάγγο, και τα αμύγδαλα.
Χαμηλώνουμε στο μέτριο την φωτιά, όταν αρχίσει το γλυκό να βγάζει αφρό το ξαφρίζουμε με μία κουτάλα.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό (όταν οι σταγόνες του σιροπιού στέκονται σαν δάκρυ συμπαγές σε ένα κουτάλi ξύλινο είναι έτοιμο).
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 5-6 σταγόνες λεμονιού.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα.
Μοιράζουμε το γλυκό, ζεστό, σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 12 ώρες.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook