Μια γεύση που θυμίζει…μαμά!
Τι θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 5 κ.τ.σ ξύδι
- χλιαρό νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου)
- 1 κ.τ.σ αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
- 2 πράσο
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 κ.τ.σ αλεύρι
- 3 αυγά
- ½ κιλό φέτα
Πως την φτιάχνουμε:
Για το φύλλο:
Μια καλή ζύμη γίνεται πάντα στο χέρι.
Βάλτε λοιπόν σε βουναλάκι το αλεύρι και σε μια λακούβα στο κέντρο ρίξτε το αλάτι,το λάδι και το νερό.
Ζυμώστε καλά για 5 λεπτά.Αν κολλάει στο χέρι σας προσθέστε λίγο αλεύρι.
Σκεπάστε τη ζύμη για να μη ξεράθει και αφήστε τη για όση ώρα χρειαστεί να κάνετε τη γέμιση σας(1 ώρα περίπου).
Ετσι θα μπορέσει να ανοίξει καλύτερα το φύλλο και να μη ‘μαζεύει’ οταν προσπαθείτε να ανοίξετε.
Χωρίστε τη ζύμη στα δυο,ανοίξτε και τα δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού.
Λάδώστε την επιφάνεια του ταψιού βάλτε το ενα φύλλο κάτω,απο πάνω τη γέμιση και απο πάνω το άλλο φύλλο.
Για τη γέμιση:
Το σπανάκι θέλει πολύ καλό πλύσιμο γιατι μαζεύει χώμα στα φύλλα του.Θέλει τουλάχιστον 3 αλλαγές νερού στη λεκάνη(δεν ειναι αρκετό το τρεχούμενο νερό μόνο)
Στραγγίζετε σε τρυπητό και μετά κόβετε με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια.Αλατίστε το και αφήστε να στεγνώσει καλά(το αλάτι βοηθάει να βγάλει όλα του τα υγρά ετσι ώστε να μη τα βγάλει μετά στην πίτα και πανιάσει το φύλλο).
Ψιλοκόψτε τα δυο ειδών κρεμμύδια,το πράσσο και τον άνιθο.Βάλτε σε μια κατσαρόλα πλατιά ελαιόλαδο και ρίξτε τα κρεμμύδια και το πράσσο και αφήστε τα να αχνιστούν όχι να τσιγαριστούν,στη συνέχεια ρίξτε το σπανάκι σε δόσεις και ανακατεύετε μέχρι να πέσει ο όγκος του.
Ρίξτε το αλεύρι για να μαζέψει τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και ανακατέψτε για 2 ακόμη λεπτά.Σβήστε τη φωτιά και ρίξτε χοντροσπασμένη τη φέτα,τα αυγά,τον άνιθο και αλατοπιπερώστε .
Αφού έχετε βάλει το κάτω φύλλο στο ταψί ρίχνετε τη γέμιση απο πάνω να απλωθεί σε όλο το ταψί και απο πάνω βάζετε το άλλο φύλλο.
Κάντε τρύπες ανα διαστήματα στο ταψί με ενα μαχαίρι για να βγαίνουν οι ατμοί απο εκεί,λαδώστε το φύλλο και ψήστε στους 170 βαθμους σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.
Οι πίτες γενικά ειναι έτοιμες όταν τις κουνάς μέσα στο ταψί και ξεκολλάνε.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com