Η παραδοσιακή συνταγή που λατρεύουν όλοι!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ ψωμί του τόστ
- 2 αυγά
- 60 γρ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 100 γρ γάλα
- 2 κ.τ.γ κύμινο
- δυόσμο
- 20 γρ ούζο
- 200 γρ αλεύρι για πανάρισμα
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.τ.σ πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 300 γρ νερό
- 1 κύβο κότας
- 400 γρ ντομάτα κον-κασέ
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ούζο
Για το σερβίρισμα:
- 1 ½ πακέτο σπαγγέτι
- φρέσκο δυόσμο
Πως τα φτιάχνουμε:
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και με λίγο ελαιόλαδο σωτάρετε το στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Σε ενα μπόλ μουλιάστε το ψωμί μέσα στο γάλα για 10 λεπτά περίπου. Σε ενα μεγάλο μπόλ βάλτε ολα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το αλεύρι και το καλαμποκέλαιο. Ανακατέψτε τα υλικά και προσθέστε και το ψωμί με το γάλα και βάλτε τον κιμά στο ψυγείο για μια ώρα.
Όσο έχετε τον κιμά στο ψυγείο ξεκινήστε τη σάλτσα ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ενα κατσαρολάκι σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε τον πελτέ, τη ζάχαρη, ανακατέψτε και σβήστε με το ούζο. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και βράστε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα περνάτε απο το αλεύρι και τηγανίζετε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα τηγανίσετε όλα τα βάζετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύετε απαλά να παέι παντού η σάλτσα. Σερβίρετε ζεστά με τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας και γαρνίρετε με φρέσκο δυόσμο.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com