Η ωραιότερη μαρμελάδα για αυτήν την εποχή.
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. σύκα ώριμα, καθαρισμένα
- 350 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Πως την φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τρία ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος τους. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο, και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφού έχουν πάρει βράση τα σύκα, τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αν βγάλουν αφρό, ξαφρίζουμε την επιφάνεια της μαρμελάδας. Θα χρειαστούμε μόνο 10-12 λεπτά για να δέσει η μαρμελάδα. Όταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμόνι.
Μοιράζουμε καυτή τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής