Η τέλεια συνταγή για κεφτεδάκια!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζ. μουστάρδα Dijon
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. worcestershire sauce
- 1 κύβος βοδινού
- 750 ml νερό
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
- 1 φακελάκι πουρές πατάτας
- 500 ml γάλα με πλήρη λιπαρά
- 100 γρ. τσένταρ
- μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο για το γαρνίρισμα
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, το αυγό, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Προαιρετικά καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Στη συνέχεια με τα χέρια πλάθουμε σε μέτρια κεφτεδάκια. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά, τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις. Προσέχουμε να μη γεμίσουμε το τηγάνι για να μαγειρευτούν σωστά τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές. Όταν πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές, τα ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Αφού τελειώσουμε με όλα τα κεφτεδάκια, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά το ίδιο τηγάνι και λιώνουμε το βούτυρο μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Παράλληλα σε κατσαρόλα βράζουμε 500 ml νερό και προσθέτουμε τον κύβο βοδινού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια μείγμα ζωμού και την Worcester sauce στο τηγάνι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση για 3-5 λεπτά. Η σάλτσα θα είναι παχύρρευστη. Αν θέλουμε να την αραιώσουμε, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό. Όταν η σάλτσα αποκτήσει την υφή που θέλουμε, επαναφέρουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό.
Όσο βράζει η σάλτσα, φτιάχνουμε τον πουρέ. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα με 250 ml νερό. Προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το τσένταρ. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σερβίρουμε τον πουρέ σε πιάτο μαζί με τα κεφτεδάκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής