Είναι εύκολο και είμαι σίγουρη πως θα το κάνετε ξανά και ξανά!
Τι θα χρειαστούμε:
Εκτός από τις ντομάτες, χρειαζόμαστε ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και προαιρετικά σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και διάφορα αποξηραμένα και τριμμένα μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό ή δεντρολίβανο ή ακόμα και κόκκους μαύρου πιπεριού.
Πως τις φτιάχνουμε:
Το μυστικό είναι να διαλέξουμε ντομάτες σχετικά ώριμες.
Απαραίτητα σκεύη για να φτιαξούμε λιαστές ντομάτες είναι ένα μεγάλο ταψί και τούλι.
Αφού πλύνουμε και κόψουμε τις ντομάτες σε φέτες μετρίου μεγέθους, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, τις απλώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις σκεπάζουμε με το τούλι. Τοποθετούμε το ταψί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος χωρίς υγρασία. Αφήνουμε το ταψί στον ήλιο για περίπου 7 ημέρες ή μέχρι οι ντομάτες να έχουν στεγνώσει εντελώς. Μόλις οι ντομάτες είναι έτοιμες, τις μαζεύουμε και τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε στο βάζο και ελαιόλαδο, σκόρδο, καθώς και διάφορα μυρωδικά ή πιπέρι σε κόκκους.
Και ένας πιο εύκολος τρόπος να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες…
Μπορούμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες και στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60ο C στον αέρα και βάζουμε το ταψί με τις ντομάτες για περίπου 4 ώρες ή μέχρι οι ντομάτες να χάσουν όλα τους τα υγρά και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το ταψί και το αφήνουμε για περίπου 12 ώρες σε σκιερό και δροσερό μέρος για 12 ώρες. Τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής