Ένα κέικ που θα λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε:
- 3 αυγά
- 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Χυμός από 2 λεμόνια (σουρωμένος)
- 2 κουτ. ξύσμα λεμονιού
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 125 ml ηλιέλαιο
Για το σιρόπι λεμονιού:
- Φλούδα από 2 λεμόνια, καθαρισμένη εντελώς από το λευκό εσωτερικό, και κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη\
- 80 ml χυμό λεμονιού
Πως το φτιάχνουμε:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º Κελσίου. Βουτυρώστε το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ και "ντύστε" τον πάτο αλλά και τα πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 4 λεπτά ή μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, το γιαούρτι και το ηλιέλαιο και συνεχίστε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίξτε το στη φόρμα και ψήστε το για 45 λεπτά- θα καταλάβετε πως το κέικ σας είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα- θα πρέπει να βγει στεγνή απο το κέικ. Αν επιλέξετε να μην το σιροπιάσετε, μπορείτε να το πασπαλίσετε με ένα σύννεφο από ζάχαρη άχνη- αλλιώς, προχωρήστε στα επόμενα βήματα.
Αν θέλετε να σιροπιάσετε το κέικ λεμονιού: βάλτε την κομμένη φλούδα σε ένα κατσαρολάκι με νερό και βράστε τη για 1 λεπτό. Στραγγίξτε και φυλάξτε τη φλούδα. Στο ίδιο κατσαρολάκι, ρίξτε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές νερό και βράστε το σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράστε το για 3 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι, και ρίξτε τις λεπτές λωρίδες της φλούδας λεμονιού.
Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκια, κάντε αρκετές τρύπες στο κέικ σας. Ρίξτε το μισό καυτό σιρόπι στο κέικ, αφήστε το να το απορροφήσει και προσθέστε λίγο ακόμα, ελέγχοντας πόσο απορροφάει ώστε να μην "μουλιάσει". Αφήστε το κέικ στη φόρμα για μισή ώρα και στη συνέχεια βγάλτε το, ρίξτε λίγο ακόμα σιρόπι.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook