Υπάρχει συνταγή για επιτυχημένο burger και είναι αυτή που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Τι θα χρειαστούμε:
Για το burger:
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο μια φορά περασμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 ασπράδια αυγού
Για τη σως:
- 75 γρ. βούτυρο
- 2 λεπτοκομμένα σε φέτες κρεμμύδια
- 100 γρ. πιπεριές κέρατα
- 275 γρ. ζάχαρη
- 225 γρ. μηλόξιδο
- 1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια
- 1 κ.τ.γ. μαραθόσπορο
- 1 κ.τ.γ. σιναπόσπορο
- ½ κ.τ.γ αλάτι
- 4 ψωμί για burger
- 5-6 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
- 1 ντομάτα σε φέτες
- 4 φέτες τυρί cheddar
- 8 φέτες μπέικον
- 1 κιλό πατάτες (τύπου Νάξου,λευκή σάρκα)
Πως το φτιάχνουμε:
Για τη σώς:
Λιώστε τα 2/3 του βουτύρου σε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μισά κρεμμύδια, αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Κόψτε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες (αφαιρέστε τους σπόρους). Προσθέστε στο τηγάνι τη ζάχαρη και το μηλόξιδο και ανεβάστε τη θερμοκρασία. Ανακατεύετε συνεχώς και προσθέστε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το καρότο, το μαραθόσπορο και το σιναπόσπορο.
Σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν σιρόπι και προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο. Βγάζετε τη σώς απ΄τη φωτιά και μπορείτε να σερβίρετε, την υπόλοιπη την φυλάσετε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.
Για τις πατάτες:
Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα δεν πρέπει να είναι πολύ φρέσκιες (να έχουν χάσει μέρος της υγρασίας τους) και το εσωτερικό τους να είναι λευκό (π.χ Νάξου).
Αφού τις καθαρίσετε και τις ξεπλύνετε, κόψτε τις σε ροδέλες και μετά σε μπαστουνάκια. Για να φύγει το άμυλο βάλτε τις κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζετε ηλιέλαιο και με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου φτάνετε το λάδι στους 150 βαθμούς. Ρίχνετε τις πατάτες για 7 λεπτά περίπου (είναι έτοιμες όταν τις πιέσεις και είναι μαλακές). Τις βγάζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 190 και ξαναρίχνετε τις πατάτες για 1-2 λεπτά και τέλος τις βγάζετε και προσθέτετε αλάτι.
Για τον κιμά:
Ο κιμάς πρέπει να είναι πάντα σκέτος, δεν φτιάχνετε μπιφτέκι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεπώς στον ένα κιλό κιμά βάζετε αλάτι, πιπέρι και τα ασπράδια αυγού.
Για την συναρμολόγηση:
Περνάτε ελάχιστα από το τηγάνι το μπέικον, κόβετε σε φέτες τη ντομάτα και διαλέγετε τρυφερά κομμάτια μαρουλιού. Ψήνετε τα μπιφτέκια στους 200 βαθμούς στον φούρνο για 15 λεπτά, ζεσταίνετε τα ψωμάκια που έχετε κόψει στη μέση στον φούρνο και στη συνέχεια φτιάχνετε το πάζλ όπως επιθυμείτε!
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com