Μια πολύ ωραία ιδέα, για όσους αγαπούν τις πίτες.
Τι θα χρειαστούμε:
- 6 τσακώνικες μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
- 250 γρ. φέτα
- 2 αυγά χτυπημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 12 φύλλα κρούστας
Πως την φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν, για 4-5 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα νούμερο 36. Απλώνουμε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Απλώνουμε από πάνω την γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα εκτός από το τελευταίο. Χαράζουμε τη μελιτζανόπιτα σε κομμάτια τετράγωνα ή τρίγωνα και τρυπάμε καθένα τους σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι για να μη φουσκώσει το φύλλο στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην πιο χαμηλή σχάρα, για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής