Η ελληνική εκδοχή των σου.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
- 5 αυγά
Για το σιρόπι :
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 «μασουράκι» κανέλα
- 3-4 γαρίφαλα
Για το πασπάλισμα :
- 1 φλιτζάνι καρύδια, κοπανισμένα
Πως τους φτιάχνουμε:
Βράζουμε το νερό μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού σε μια βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφικτή ζύμη που σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποκολλάται από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από τη σπάτουλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ ενός μίξερ, την αφήνουμε να κρυώσει 8-10 λεπτά και στη συνέχεια, αφού θα έχει κρυώσει, ελαφρά, τη δουλεύουμε με τον γάντζο του ζυμώματος ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, έτσι ώστε να έχει ενσωματωθεί το πρώτο αβγό με τη ζύμη πριν ρίξουμε το επόμενο. Δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λεία, λαμπερή και αρκετά σφικτή. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα κουτάλι, παίρνουμε κομματάκια ζύμης, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο καυτό ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, ώστε να παραμένουν μέσα στο ελαιόλαδο. Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν οι σβίγγοι, τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να σταθούν επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το χαρτί το λάδι τους. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα και απομακρύνουμε τα μπαχαρικά. Τους σερβίρουμε ζεστούς, περιχυμένους με μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι και πασπαλισμένους με τα καρύδια.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook