Τη συνταγή θα την αγαπήσουν κι εκείνοι που δεν είναι φανατικοί του μπρόκολου.
Τι θα χρειαστούμε:
Για την σπιτική μπεσαμέλ:
- 5κ.σ. βούτυρο
- 4κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κούπες γάλα
- 2 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Πως την φτιάχνουμε:
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Δυναμώστε λίγο τη φωτιά και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να πάρει μια ελαφριά χρυσή απόχρωση, γύρω στα 7 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεστάνετε το γάλα σε ένα άλλο κατσαρολάκι μέχρι να βράσει. Έπειτα προσθέστε το καυτό γάλα στο μείγμα με το βούτυρο μία-μία κούπα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να δέσει και να ομογενοποιηθεί. Αφήστε το να πάρει μια βράση και έπειτα αφήστε το στη φωτιά για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Πάρτε τη κατσαρόλα από το μάτι, ρίξτε όσο αλάτι πιστεύετε πως χρειάζεται και μετά το μοσχοκάρυδο, και αφήστε την στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Υλικά για το ογκραντέν:
- 8 μεγάλες πλάκες λαζάνια
- 700 γρ. μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια
- 4 κουταλιές άνηθος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
- μπεσαμέλ
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια, τριμμένη στον τρίφτη
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι άσπρο
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
Πως το φτιάχνουμε:
Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι και το πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Βράζετε για 2-3΄ τις πλάκες των λαζανιών σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε.
Τις τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη ώστε να καλυφτεί ο πάτος και λίγο τα πλαϊνά. Ρίχνετε από πάνω το μπρόκολο και τον άνηθο ή το μαϊντανό. Τα αλατοπιπερώνετε και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο.
Σε ένα μπολ αναμειγνύετε την μπεσαμέλ με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη μοτσαρέλα, την κεφαλογραβιέρα, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το μισό από το μείγμα αυτό στα λαχανικά και ανακατεύετε απαλά. Απλώνετε το υπόλοιπο στην επιφάνεια του ταψιού, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και ψήνετε στους 180 °C για 30΄.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook