Μια συνταγή για όσους αγαπούν τα σαλιγκάρια και την κρητική κουζίνα.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό σαλιγκάρια μεγαλούτσικα (περί τα 3-4 εκατ.)
- 1 φύλλο δάφνη
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
- 1-2 πρέζες κύμινο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 250 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
- 100 ml ξίδι
- 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και έξτρα για το σερβίρισμα
Πως τους φτιάχνουμε:
Ετοιμάζετε τους χοχλιούς:
Βάζετε τους χοχλιούς σε λεκάνη ή μεγάλο μπολ με νερό βρύσης για 1 περίπου ώρα ώστε να ξυπνήσουν. Σ’ αυτό το διάστημα, τους σκεπάζετε με σκεύος για να μην δραπετεύσουν στο χώρο.
Καθαρίζετε με ένα μαχαιράκι το στόμιο και το κέλυφος και τους πλένετε πολύ καλά (3-4 φορές) σε μπόλικο νερό.
Ζεμάτισμα:
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνετε αλάτι και τους πλυμένους χοχλιούς. Βράζετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε και σουρώνετε. Αφήνετε να στραγγίσουν.
Τηγάνισμα:
Σε μεγάλο και σχετικά βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (να κάψει). Προσθέτετε το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, δάφνη και τελευταία τα σαλιγκάρια. Τηγανίζετε για 6-7 λεπτά. Ρίχνετε το ξίδι και το δενδρολίβανο, και αφήνετε 2 ακόμη λεπτά. Προσοχή, όχι παραπάνω γιατί το δενδρολίβανο θα καεί και θα πικρίζει. Αποσύρετε.
Σερβίρισμα:
Οι χοχλιοί μπουμπουριστοί σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάλτε τους στο πιάτο και προσθέστε λίγο από το αρωματισμένο ελαιόλαδο μαζί με ένα κλαράκι (ή φύλλα) φρέσκο δενδρολίβανο.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook