Ας φτιάξουμε σήμερα κάτι υγιεινό και θρεπτικό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 2 κούπες δημητριακών (όπως ολικής άλεσης ή ρυζιού ή με επικάλυψη σοκολάτας ή all bran ή ανάμεικτα υπόλοιπα),
- 1 κούπα βρώμης (quaker)
- 1 κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς (όπως φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσσιους, καρύδια πεκάν κ.α.),
- ½ κούπα ξερά φρούτα (όπως σταφίδες, goji berries, cranberries, ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, μάνγκο, παπάγια, flakes καρύδας κ.α.),
- 130 γρ. μαύρη ζάχαρη,
- 160 γρ. μέλι,
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο,
- Μία πρέζα αλάτι (εκτός κι αν οι ξηροί καρποί είναι αλατισμένοι),
- 4-5 σταγόνες βανίλιας (essence),
- Λίγη λιωμένη σοκολάτα (υγείας κατά προτίμηση) για γαρνιτούρα.
Πως τις φτιάχνουμε:
Αλέθω τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια στο blender. Τους τοποθετώ σε ένα ταψάκι μαζί με την βρώμη και τα ψήνω στο grill για 5’ σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή) μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορώ να τους καβουρδίσω στο αντικολλητικό τηγάνι για 10' περίπου σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν.
Τους αφήνω στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζω το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά.
Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνω την μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και την βανίλια και περιμένω να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνω για 1-2 λεπτά στην φωτιά και μετά το αποσύρω.
Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή προσθέτω τους ξηρούς καρπούς με την βρώμη και τα ξερά φρούτα κι ανακατεύω πολύ καλά να πάει παντού. Στην συνέχεια προσθέτω τα δημητριακά κι ανακατεύω κι άλλο.
Κατόπιν μεταφέρω το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζω από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.
Λιώνω για 1’ λεπτό την σοκολάτα υγείας στον φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην καεί η σοκολάτα) και σχηματίζω παράλληλες γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.
Βάζω την φόρμα στην κατάψυξη για 20’ λεπτά και όταν την αφαιρέσω τεμαχίζω σε ίσες μπάρες. Τοποθετώ την κάθε μπάρα σε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας και την τυλίγω σαν καραμέλα.
Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο αφού τις βγάλω θέλουν λίγο χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνουν πιο μαλακές αλλά και πιο γευστικές (να ξυπνήσουν δηλαδή τα αρώματα τους) προτού τις καταναλώσουμε.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook