Μια συνταγή που θα λατρέψετε!
Τι θα χρειαστούμε:
- 250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 300γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό καλής ποιότητας
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
- 1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 1 κούπα γάλα ζεστό
- 1 κύβο φρέσκια μαγιά περίπου 50γρ.
- 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
- Λευκό και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα
- 100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα για πασπάλισμα
Πως το φτιάχνουμε:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε σε μια λεκάνη ή στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο λιωμένο, τη μαγιά, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα για να αποκτήσει ελαστικότητα και να γίνει λεία. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες. Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια τα οποία τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο αλευρωμένο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και λευκό και μαύρο σουσάμι, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook