Θα δοκιμάζατε κάτι τόσο…προχωρημένο;
Τι θα χρειαστούμε:
- 400 γρ. ρύζι για ριζότο (Αρμπόριο ή Καρναρόλι)
- 300 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες
- 300 ml λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 1 -1 1/2 lt ζωμό λαχανικών
- 100 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε ή βούτυρο φρέσκο για το τελείωμα
Πως το φτιάχνουμε:
Προετοιμάζουμε δύο κατσαρόλες: μια μεγάλη όπου θα φτιάξουμε το ριζότο και μια μικρότερη που θα έχουμε καυτό (κάτω από το σημείο βρασμού) το ζωμό. Επειδή η ποσότητα του ζωμού είναι λίγο σχετική, αν τελειώσει, έχουμε κοντά και καυτό νερό, για να τελειώσουμε το ριζότο με αυτό.
Εναλλακτικά έχουμε έτοιμο περισσότερο ζωμό.
Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Όταν αρχίζει να γίνεται διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για να πάει το βούτυρο παντού. Προσέχουμε γιατί πιάνει πολύ εύκολα στην κατσαρόλα.
Έπειτα από μερικά λεπτά ρίχνουμε και το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί λίγο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του ματιού στο μέτριο.
Από εδώ και πέρα χρειάζεται υπομονή: ρίχνουμε από το ζωμό μία κουτάλα της σούπας τη φορά. Ανακατεύουμε περιμένοντας να εξατμιστεί, ρίχνουμε την επόμενη κ.ο.κ. Η διαδικασία αυτή παίρνει περίπου 15 λεπτά. Το ρύζι θα πρέπει να είναι al dente, αλλά κρεμώδες, δηλαδή καλά χυλωμένο.
Λίγο πριν τελειώσει το ρύζι, ανακατεύουμε και το χυμό της φράουλας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε κλειστό για 1λεπτό.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή τυρί μασκαρπόνε.
Τέλος, ανακατεύουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε στα πιάτα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook