Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε να κάνετε σπανακόπιτα αφού πρώτα ανοίξετε μόνοι σας φύλλο.
Τι θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 5 κ.τ.σ ξύδι
- χλιαρό νερό όσο πάρει (1 κούπα περίπου)
- 1 κ.τ.σ αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
- 2 πράσο
- 1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
- 2 κ.τ.σ αλεύρι
- 3 αυγά
- ½ κιλό φέτα
- αλάτι, πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Για το φύλλο:
Μια καλή ζύμη γίνεται πάντα στο χέρι. Βάλτε λοιπόν σε βουναλάκι το αλεύρι και σε μια λακκούβα στο κέντρο ρίξτε το αλάτι, το λάδι και το νερό.
Ζυμώστε καλά για 5 λεπτά. Αν κολλάει στο χέρι σας προσθέστε λίγο αλεύρι. Σκεπάστε τη ζύμη για να μη ξεραθεί και αφήστε τη για όση ώρα χρειαστεί να κάνετε τη γέμιση σας(1 ώρα περίπου).
Έτσι θα μπορέσει να ανοίξει καλύτερα το φύλλο και να μη ‘μαζεύει όταν προσπαθείτε να ανοίξετε.
Χωρίστε τη ζύμη στα δυο, ανοίξτε και τα δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώστε την επιφάνεια του ταψιού βάλτε το ένα φύλλο κάτω, από πάνω τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο.
Για τη γέμιση:
Το σπανάκι θέλει πολύ καλό πλύσιμο γιατί μαζεύει χώμα στα φύλλα του. Θέλει τουλάχιστον 3 αλλαγές νερού στη λεκάνη (δεν είναι αρκετό το τρεχούμενο νερό μόνο).
Στραγγίζετε σε τρυπητό και μετά κόβετε με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια. Αλατίστε το και αφήστε να στεγνώσει καλά (το αλάτι βοηθάει να βγάλει όλα του τα υγρά έτσι ώστε να μη τα βγάλει μετά στην πίτα και πανιάσει το φύλλο).
Ψιλοκόψτε τα δυο ειδών κρεμμύδια, το πράσο και τον άνηθο. Βάλτε σε μια κατσαρόλα πλατιά ελαιόλαδο και ρίξτε τα κρεμμύδια και το πράσο και αφήστε τα να αχνιστούν όχι να τσιγαριστούν, στη συνέχεια ρίξτε το σπανάκι σε δόσεις και ανακατεύετε μέχρι να πέσει ο όγκος του.
Ρίξτε το αλεύρι για να μαζέψει τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και ανακατέψτε για 2 ακόμη λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και ρίξτε χοντροσπασμένη τη φέτα, τα αυγά, τον άνηθο και αλατοπιπερώστε . Αφού έχετε βάλει το κάτω φύλλο στο ταψί ρίχνετε τη γέμιση από πάνω να απλωθεί σε όλο το ταψί και από πάνω βάζετε το άλλο φύλλο.
Κάντε τρύπες ανά διαστήματα στο ταψί με ένα μαχαίρι για να βγαίνουν οι ατμοί από εκεί, λαδώστε το φύλλο και ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου. Οι πίτες γενικά είναι έτοιμες όταν τις κουνάς μέσα στο ταψί και ξεκολλάνε.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.petros-syrigos.com