Μια λαχταριστή συνταγή, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πετσα(3-3,5kg)
- 2 κ.σ μέλι
- 1 κ.σ βαλσάμικο
- 2 πορτοκάλια (χυμό)
- 3 κ.σ μουστάρδα
- 2 κ.σ κύμινο
- 2 κ.σ ρίγανη
- 3 κ.σ καστανή ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 10 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
Πατάτες για συνοδευτικό:
- 2 kg πατάτες baby
- 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
- 2 πορτοκάλια το χυμό τους
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 2 κ.σ μουστάρδα
- Αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
Πως το φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε τους χυμούς απ το πορτοκάλι και το λεμόνι,τη ζάχαρη,τη ρίγανη,το κύμινο,το βαλσάμικο,τα χοντροσπασμένα σκόρδα και το ελαιόλαδο,κάνουμε δηλαδή μια μαρινάδα και την αφήνουμε στην άκρη.Βγάζουμε το χοιρινό μας απ’ το ψυγείο και το αφήνουμε καμιά ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και
Χαράζουμε το κρέας πλαγίως ώστε να μπει η μαρινάδα μέχρι μέσα.
Βάζουμε το κρέας στο ταψί μας και περιχύνουμε το κρέας με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα και το ανακατεύουμε κάθε 3 ώρες.
Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζουμε το κρέας πάνω σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι ώστε να πέφτουν τα λίπη.
Προσοχή! Δεν πετάμε τη μαρινάδα!
Ραντίζουμε το χοιρινό κάθε μισή ώρα και το αλείφουμε ανά διαστήματα με το μέλι για περίπου 5 ώρες.
Για τις πατάτες:
Στο ταψάκι που έχουν τρέξει τα λίπη απ΄το χοιρινό βάζουμε ολόκληρες τις πατάτες με όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook