Πεντανόστιμη, οικονομική και εύκολη συνταγή για κριθαρώτο από τον Πέτρο Συρίγο.
Τι θα χρειαστούμε:
- ½ κιλό καλαμαράκια μικρά ολόκληρα καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 βαζάκι σάλτσα ντομάτας
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 350 γρ. κριθαράκι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
- 10 φυλλαράκια δυόσμο
- Αλάτι, πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Βάζετε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί αρκετά. Ρίχνετε τα καλαμαράκια και τα τσιγαρίζετε για 3 λεπτά περίπου και στη συνέχεια προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέστε το κριθαράκι και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα.
Σβήστε με κρασί και αφού εξατμιστεί ρίξτε τη τριμμένη ντομάτα, τη σάλτσα ντομάτας, τα μισά φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα και ένα ποτήρι ζεστό νερό (βάζετε ζεστό νερό για να μη ρίξετε τη θερμοκρασία που έχει αναπτύξει το φαγητό).
Όταν αρχίσει ο βρασμός μεταφέρετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και αφού έχετε ανάψει και προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δείτε τη σάλτσα να δένει. Ανοίξτε το φούρνο και δοκιμάστε το κριθαράκι αν είναι έτοιμο, αν όχι, προσθέστε λίγο νερό ακόμα αλλά κλείστε το φούρνο και αφήστε το φαγητό για 10 λεπτά ακόμα στον φούρνο. Τέλος γαρνίρετε με λίγα φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο.
Αν θέλετε να βγει πιο κρεμώδες το κριθαράκι σαν ένα ριζότο προσθέστε στο τέλος μια κουταλιά βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
Περισσότερες συνταγές του Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook