Μια γλυκιά πρόταση, με σπιτική πραλίνα φουντουκιού!
Τι θα χρειαστούμε:
Για τον χυλό κρέπας:
- 250 γρ. αλεύρι
- 2 μέτρια αυγά
- 1/2 λίτρο γάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο.
- Μια πρέζα αλάτι (5 γραμμάρια)
- 1 ποτήρι μπύρα
Για τη σπιτική πραλίνα φουντουκιού:
- 2 φλιτζάνια φουντούκια ολόκληρα
- ¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- ¼ του φλιτζανιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- ¼ του φλιτζανιού λάδι
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Πως την φτιάχνουμε:
Για την πραλίνα:
Αφού προθερμάνεις τον φούρνο στους 350 βαθμούς, άπλωσε σε ένα ταψί τα φουντούκια, μαζί με τη φλούδα τους κι άφησέ τα να ψηθούν για 15 λεπτά. Το εξωτερικό τους θα μαυρίσει και το εσωτερικό θα έχει χρώμα σκούρο καφέ. Για να ψηθιλυν ομοιόμορφα, φρόντισε να τα ανακινήσεις στο μέσο του ψησίματος. Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο, άσε τα λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τρίψε τα με μια πετσέτα μέχρι να βγει η φλούδα.
Αφού έχεις καθαρίσει τα φουντούκια σου, πέρασέ τα από το μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς. Συνέχισε για λίγη ώρα το χτύπημα, έτσι ώστε να γίνουν σαν κρέμα.Μετά από το βήμα αυτό ήρθε η ώρα να προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά, τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια. Τέλος, αφού πρώτα τα ανακατέψεις καλά προσθέτεις και το λάδι και ανακατεύεις ξανά ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Για τις κρέπες:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι ,κάνουμε μια τρύπα στη μέση και σπάμε εκεί τα αυγά.
Χύνουμε το γάλα, το βούτυρο και τη μπύρα και ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα σε δροσερό μέρος.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ένα κομματάκι βούτυρο να λιώσει και να απλωθεί παντού και ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι από το χυλό και το απλώνουμε σε όλο το τηγάνι. Ψήνουμε την κρέπα από 3' σε κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook